Terug naar blog

Welke wijn drink je bij wild?

Geschreven door Danny van H in categorie Wijn en eten op Oct 11, 2021

Welke wijn drink je bij wild?

Wijn en wild eten is een klassieke en heerlijke combinatie waarbij de karakteristieke smaken van het wild in combinatie met wijn elkaar kunnen versterken. Maar zoals bij elke wijn spijs combinatie is niet alleen het vlees belangrijk. De smaken en het mondgevoel van de saus en bijgerechten spelen ook een belangrijke rol bij de keuze van een wijn. Kies er daarom altijd voor om de meest extrinsieke smaken van het gerecht te gebruiken bij de keuze voor de wijn.

De makkelijkste en snelste manier om de juiste wijn te kiezen bij je wild is het aanhouden van de regel dat klein wild bij elegante wijnen past en groot wild bij stevige krachtige wijnen. Maar wanneer je echt een goede combinatie wilt moet je toch per wild soort de beste wijn gaan kiezen.

Welke wijn drink je bij de meest klassieke wildgerechten?

Wijn bij Fazant.

Een mooie Chardonnay of juist een rode Pinot Noir / Spatburgunder zijn beide geschikt bij Fazant. Voor een Chardonnay kan je kiezen voor de DieciAnni Chardonnay uit Salento. Een hout gelagerde Chardonnay die zijn frisse en exotische fruit tonen heeft behouden. Ga je liever voor rood dan is de Spatburgunder van Weingut Heinrich een mooie rode wijn die perfect in balans is tussen taninne, fruit en aardse tonen.

Wijn bij hert

Hert kan je het beste vergelijken met rood vlees. Bij een stuk hertenbiefstuk past bijvoorbeeld een krachtige rode Bordeaux wijn. Ga je voor een stoofgerecht van hertenvlees, kies dan een wijn van de Syrah druif. Een andere fantastische combinatie bij een stoofgerecht van wild vlees zijn wijnen gemaakt van de Primitivo en Nergoamaro druiven.

Wijn bij eend

Voor het kiezen van de wijn bij eend is het belangrijk om te weten of je tamme of wilde eend gaat eten. Voor tamme eend zoek je een soepele rode wijn of juist een witte wijn met veel fruit. Voor wilde eend kies je een wat sterkere rode wijn die bij voorkeur een tijdje op eiken houten vaten heeft gerijpt. Voor het traditionele eend gerecht canard à l'orange kan je het beste voor een aromatische en fruitige rode wijn gaan of juist voor een zeer aromatische witte wijn zoals bijvoorbeeld de Riesling.

Wijn bij konijn

Om een goede wijn bij het eten van een gerecht met konijn te kiezen kan je alle kanten op. Zelfs een heerlijke rosé wijn kan een geweldige combinatie zijn. Zorg er alleen wel voor dat de bijgerechten en de saus ook mild van smaak zijn. Wanneer deze wat krachtiger zijn kan je bijvoorbeeld voor de Chateau le Raz Rouge uit de Bergerac gaan. Een mooie blend van Cabernet Franc, Merlot en Malbec.

Wijn bij wild zwijn

Bij krachtig en stevig vlees hoort ook een krachtige en stevige wijn. De rode wijnen van Chateau la Freynelle zijn hier een perfect voorbeeld van. Combineer je het gerecht met een saus met rijpe en wat zoetere smaken kan je het beste voor een krachtige zuid Italiaanse wijn gaan. Een echte aanrader is de Cupone van Feudi

Advies voor jouw wild en wijn combinatie

Zoals je merkt is het helaas dus niet mogelijk om 1 wijn te vinden die bij alle wildgerechten past. Elk stuk vlees heeft de beste combinatie met een bepaalde wijn. Om het wat makkelijker te maken kan je ons jouw gerecht sturen zodat wij persoonlijk advies op maat kunnen geven. Vul het formulier in en we helpen je graag.