Terug naar blog

Wijn met asperges! "het witte goud"

Geschreven door Danny van H in categorie Wijn en eten op Apr 19, 2023

Wijn met asperges! "het witte goud"

Asperges zijn een van de meest geliefde en veelzijdige groenten van het seizoen en laten zich uitstekend lenen voor een breed scala aan smaakvolle wijn-spijs combinaties. Of je nu gaat voor een eenvoudige bereiding met een botersaus of een meer uitgesproken variant met een frisse salade, het is belangrijk om de juiste wijn te kiezen om de smaken van de asperges tot hun recht te laten komen.

Traditioneel worden asperges vaak geserveerd met witte wijn, maar er zijn ook veel interessante combinaties te vinden met rode wijnen en zelfs mousserende wijnen.

Verder in deze blog vind je een compleet wijn spijs advies met uitbereid recept en bijpassende wijn.

Witte wijnen en asperges

Een klassieke combinatie met asperges is een droge, witte wijn zoals een Sauvignon Blanc, Pinot Blanc of een Riesling. Deze wijnen hebben een hoog zuurgehalte en bieden een uitstekende balans tussen fruitigheid en frisheid, wat goed past bij de delicate smaak van asperges.

Een andere witte wijn die goed past bij asperges is een Chardonnay, vooral als deze uit een koeler klimaat komt. Deze wijn heeft een vollere body en biedt een mooie aanvulling op de botersaus die vaak bij asperges wordt geserveerd.

Rode wijnen en asperges

Als je op zoek bent naar een combinatie met rode wijn, kies dan voor een lichte, fruitige wijn zoals een Pinot Noir. Deze wijn is niet te zwaar en heeft een subtiele smaak die goed past bij de zachte smaak van asperges. Andere rode wijnen die goed passen bij asperges zijn Gamay en Zinfandel.

Mousserende wijnen en asperges

Mousserende wijnen kunnen ook uitstekend werken bij asperges. Probeer bijvoorbeeld een brut of extra brut Champagne of een Prosecco. De bubbels en de frisheid van deze wijnen werken goed bij de delicate smaak van de asperges en kunnen de smaakpapillen opfrissen tussen de verschillende gangen door.

Bij het kiezen van de juiste wijn-spijs combinatie met asperges is het belangrijk om rekening te houden met de bereiding en de saus die wordt gebruikt. Over het algemeen werken witte wijnen met een hoog zuurgehalte het best bij asperges, maar er zijn ook interessante combinaties te vinden met rode en mousserende wijnen. Experimenteer dus gerust met verschillende wijnen en ontdek wat het beste past bij jouw favoriete aspergegerechten!

Asperges recepten met bijpassende wijn

Om het je wat makkelijke te maken hebben wij al wat heerlijke asperges recepten gematched met de perfecte wijn.

- Aspergerisotto met zalm en Chèvrefeuille Valençay, Loire

- Een traditioneel wijn spijs advies, asperges met ham, ei en krieltjes