Leer in 4 simpele stappen wijn te proeven.
Geschreven door Manou Bos in categorie Meer leren over wijn op Jun 22, 2021
Wil jij een goede wijnproever worden? Let dan goed op, want wij delen hier de basis proeftechnieken! Het proeven en beoordelen van wijn bestaat uit vier stappen. Het is gemakkelijk te leren en veel oefenen en trainen zorgt ervoor dat je er ook echt goed in wordt. Alleen oefenen is leuk, maar oefenen tijdens een wijnproeverij is een goede manier om het wijnproeven onder de knie te krijgen. Zorg er altijd voor dat je notities maakt. Op die manier kan je alle verzamelde informatie bundelen en gebruiken voor een professionele conclusie.
In de eerste stap ga je de wijn beoordelen op kleur en bepaal je de intensiteit van de kleur. Het bekijken van de wijn doe je daarom altijd op een lichte, neutrale achtergrond. Dit zorgt er voor dat je niet beïnvloed wordt. Heb je geen effen of lichte achtergrond, pak dan een A4’tje.
Witte wijnen: Om te beginnen maken we keuze uit drie soorten kleuren witte wijn. Een groengele kleur geeft vaak aan dat de wijn nog jong is, deze is vaak gerijpt op roestvrijstalen vaten. Een diepere kleur geeft meestal een teken van een rijping of oxidatie. Vaak hebben deze wijnen op eikenhout gerijpt. Dit komt omdat er tijdens het rijpen van de wijn meer zuurstof bij de wijn komt. De wijn wordt daardoor donkerder van kleur.
Rosé wijnen: De intensiteit van de kleur geeft bij rosé wijnen informatie over hoe lang de schillen van de druiven tijdens de fermentatie in contact zijn geweest met het druivensap (de wijn). Hoe langer het contact, hoe donkerder de kleur.
Rode wijnen: Bij rode wijnen kijk je naar meerdere elementen. Je houdt je glas schuin zodat je de kleur van de wijn aan de rand kan beoordelen. Lijkt de rand paars? Dan is het meestal nog een jonge wijn. Is de rand bruinachtig? Dan is het meestal een oudere op eikenhouten vaten gerijpte wijn . Ook kijk je naar de intensiteit van de kleur. Kan je er makkelijk doorheen kijken? Dan heb je vaak te maken met een sappige rode wijn. Is de wijn zo donker dat je er niet doorheen kan kijken? Dan heb je vaak te maken met een stevige, rijpe wijn uit een warm gebied.
Na het bekijken van de wijn is het tijd om de geuren van de wijn te gaan ontdekken. Houdt het glas een beetje schuin en onder je neus, ruik er heel even aan. Wals daarna je glas en ga nogmaals ruiken aan de wijn. Als het goed is ruik je nu veel meer. Het walsen van de wijn zorgt ervoor dat er meer aroma’s (geuren) vrij komen. Ruik niet te lang aan de wijn, want na een paar seconde is de geur al vervlogen. Neem de tijd en probeer te ontdekken wat je ruikt. Natuurlijk noteer je alles wat je ruikt!
Om je een beetje op gang te helpen, hebben wij een aromawiel voor je gemaakt. Probeer hiermee de geuren in de wijn te ontdekken.
De geuren welke je tegen kan komen in de wijn kan je makkelijk onderverdelen in de onderstaande richtingen.
Fruit:
Begin te ontdekken of je fruitaroma’s ruikt. Zo ja, wat voor een soort fruit ruik je? Rood fruit of juist citrus tonen. En wat voor soort fruit ruik je? Is het vers, gedroogd of juist rijp? Gebruik hiervoor het aromawiel en werk van de cirkel binnenin naar buiten toe. Probeer zoveel mogelijk aroma’s waar te nemen en op te schrijven.
Onthoudt: er zijn geen foute antwoorden! Alles wat jij ruikt, dat ruik jij!
Bloemigheid komt ook regelmatig voor in een wijn. Je kan bijvoorbeeld rozen of viooltjes ruiken.
Kruidigheid heb je in verschillende soorten, denk aan de frisse kruiden zoals munt en eucalyptus of juist de wat zwaardere kruiden zoals tabak of nootmuskaat.
Mineralige geuren tref je ook vaak in wijnen. Dit geeft een neutrale maar wel herkenbare geur.
Eiken
Het kan zijn dat de wijn in eikenhouten vaten heeft gerijpt. Als dat het geval is, dan komen er vaak specifieke aroma’s naar boven. De aroma’s die hierdoor vrijkomen zijn onder andere: vanille, kokos, cederhout, tabak.
Nu ga je met het echte werk beginnen, je mag de wijn gaan proeven! Neem een “normale” slok. Slurp er wat zuurstof bij en laat de wijn je hele mond doorgaan. Op die manier gaat de wijn langs alle smaakpapillen. Let goed op alle smaken die voorbij komen. Spuug de wijn daarna uit (of slik het door).
Zoetheid:
Zoet proef je als eerste, dit komt omdat die smaakpupil op het puntje van je tong zit. Maak de keuze is de wijn zoet of droog?
Zuurgraad:
Vind je de wijn zuur? Dit kan je herkennen door water wat in je mond gaat lopen. Je maakt wat extra speeksel aan en je krijg achter in je mond een kleine tinteling.
Alcohol:
Als je de wijn doorslikt en het begint een beetje te branden in je keel, dan is dat de alcohol. Dat betekent meestal dat de wijn wat hoger in de alcohol zit.
Tannine:
Tannine geeft je een stroef en droog mondgevoel. Tannine komt af van de pitjes en/of schilletjes van de druif en vind je daarom alleen in rode wijnen. Als je voelt dat jouw mond erg droog wordt dan heeft de wijn dus veel tannine.
Beoordeling:
Noteer voor jezelf de belangrijke dingen:
· Is de wijn in balans?
· Hoe is de afdronk lang? kort? gemiddeld?
· Veranderd de wijn naarmate die langer staat?
Over smaak valt niet te twisten! Daarom ga je in deze stap alle verkregen informatie combineren zodat je de wijn kan beoordelen. Je beoordeelt of de wijn in balans is tussen de geuren en smaken. Zo kan je bepalen of het een goede wijn is. Wanneer je echt een pro bent kan je zelfs concluderen van welke druif de wijn gemaakt is, of de wijn gerijpt heeft op eikenhout of uit welk gebied de wijn komt.
Natuurlijk is het voor het opdrinken van de rest van de fles wel belangrijk of jij de wijn lekker vindt. Daarom is het altijd handig om de wijn een cijfer te geven. Zo kom je er achter welke wijnen jij wel of niet lekker vindt. Bewaar altijd je proefnotities om ze later terug te kunnen lezen.
Het klinkt allemaal makkelijk maar zeker aan het begin is het goed proeven van wijn erg lastig. Veel oefenen is hierin de belangrijkste tip. Door het vaker te doen herken je makkelijker en sneller de aroma’s en heb je veel meer vergelijkingsmateriaal om te weten wat je nou echt ziet, ruikt en proeft. Een goede en leuke manier om het te leren is om verschillende wijnen naast elkaar te proeven.
Proef bijvoorbeeld een keer een Sauvignon Blanc uit Frankrijk naast een Chardonnay uit Frankrijk. Die twee wijnen zijn echt een wereld van verschil.