Terug naar blog

Wijnetiquette: hoe hoor je wijn te drinken en te serveren?

Geschreven door Manou Bos in categorie ongecategoriseerd op Jun 08, 2021

Wijnetiquette: hoe hoor je wijn te drinken en te serveren?

Wijnetiquette: hoe hoor je wijn te drinken en te serveren? 

De wijn etiquette; je kent het vast wel, je bent lekker aan het borrelen met vrienden of familie en het onderwerp ‘wijn etiquette’ breekt aan. Een paar van je vrienden doen een beetje stoer en laten je even zien hoe het moet. Waarschijnlijk hebben ze allemaal geen idee.  

Hierbij wat tips zodat jij weet hoe je wijn hoort te drinken en serveren! 

Als eerste 

Het voelt soms een beetje raar en ongemakkelijk om bepaalde wijn etiquette uit te voeren, maar geloof me het maakt dingen een stuk makkelijker en het is in bepaalde situaties juist erg nuttig om op de juiste manier je wijn te drinken of te serveren. 

Hoe houd ik mijn wijnglas goed vast? 

Een wijnglas goed vasthouden? Pak het glas bij het steeltje of de voet vast en zeker niet bij de kelk! Hiermee voorkom je dat je handen de wijn opwarmen en je de wijn niet meer drinkt op de meest ideale temperatuur. Daarnaast voorkom je dat je vette vingerafdrukken op het glas zichtbaar zijn. Laten we eerlijk zijn, dit ziet er toch veel schoner uit dan een glas vol vingerafdrukken?  

Hoe moet ik ruiken aan de wijn? 

Nu komt het professionele stukje, je gaat aan de wijn ruiken. Wals de wijn in je glas en begin met ruiken. Dit hoeft niet te lang want na een paar seconde is de geur al vervlogen. Probeer te ontdekken wat je allemaal ruikt in de wijn. Er is namelijk bewezen dat 80% van onze smaakzin afkomstig is uit onze reuk! Dus het ruiken helpt je om de wijn nog beter te proeven en te beleven.  Een wijn waar je de geuren heel goed in ruikt is de Secco Weisser Sommer van Weingut Heinrich

Hoe moet ik een wijn proeven? 

Je hebt geroken aan de wijn en hebt wat geuren opgeslagen. Nu is het tijd om de wijn te proeven. Je neemt een slok, niet te groot en niet te klein en laat deze door je hele mond heen glijden. Ook kan je wat lucht bij de wijn in je mond slurpen. Nu hoor ik je denken: waarom? Dat is toch heel raar om te doen? Dat klopt! Dit hoef je ook zeker niet te doen als je, je daar niet fijn bij voelt. Door zuurstof bij de wijn te laten komen de smaken van de wijn beter naar voren. Kleine tip: wil je voor het eerst zuurstof bij de wijn slurpen, doe dit ergens thuis en niet in een restaurant. Ik kan niet garanderen dat dit direct goed gaat. Het zou zonde zijn als je aan het begin van je avond al een vieze tafel hebt omdat je het niet binnen kon houden. 

Wil je meer weten en leren over hoe je een wijn het best kan beoordelen door er aan te ruiken en de wijn te proeven? Dan is een wijnproeverij echt iets voor jou!  

Vrouwen met lippenstift 

Je kent het wel, je hebt je leuk opgemaakt en je drinkt een lekkere wijn. Ja, dat betekent in de meeste gevallen lippenstiftvlekken. Probeer nu op precies dezelfde plek te blijven drinken. Dit voorkomt dat je hele glas onder de lippenstift zit! Zo hoeft niemand vies naar je glas te kijken. 

Dan nu wat serveer tips! 

Hoe haal ik een kurk uit een wijnfles? 

Het deel wat toch vaak wat moeilijker is en onder toeziend oog van vrienden zelfs wat spanning met zicht meebrengt, is het ontkurken van de wijn. Je hebt toch geen zin in een afgebroken kurk. Gebruik een professioneel kelnersmes. Hiermee kan je namelijk een hefboom creëren wat het ontkurken van een fles wijn een stuk makkelijker maakt. Verwijder het bovenste randje van de capsule, plaats vervolgens het puntje van de kurkentrekker in het midden van de kurk en draai deze er recht in. Plaats het metalen gedeelte op de hals van de fles en gebruikt het handvat als hefboom. Zorg er altijd voor dat je de kurk naar boven opent, dus niet teveel naar achter of naar voor duwen en trekken. Probeer geen geluid bij te maken en probeer de kurk zo stil mogelijk de fles uit te laten glijden.   

Hoe schenk ik wijn het beste in? 

Probeer de fles aan de onderkant vast te pakken, zo laat je zien hoe handig je eigenlijk bent. Ook mors je zo een stuk minder snel. Zorg dan wel dat je het etiket naar degene draait bij wie je inschenkt. Zo kunnen ze het etiket zien en zo voorkom je vragen over de wijn.

Schenk de wijn eerst bij je gasten in en als laatste pas bij jezelf. Zo laat je nog even zien dat je eerst aan een ander denkt en daarna pas aan jezelf. Wil je het echt helemaal goed doen? Hou dan van vrouw naar man en van oud naar jong aan. Wat een gentleman/vrouw ben je toch. 

Vergeet nooit te klinken met je wijnglazen 

Kijk elkaar in de ogen, als een teken van respect. Altijd klinken met de kelken en niet met het voetje of scheel. Dit voorkomt glasscherven op de tafel. Roep ‘proost’ en neem altijd een slok na het proosten. Je knikt ja en smakt na de eerste slok nog even om te laten merken dat je de wijn lekker vindt. Zo kom je overtuigend over.  

Laatste, maar belangrijke tip 

Probeer niet de meest dronken persoon in het gezelschap te zijn. Je doet toch altijd dingen waar je later spijt van gaat krijgen en op zakelijke gelegenheden is dat sowieso niet slim. 

Drink met mate. 

Cheers! 

Producten genoemd in de blog