Terug naar blog

Wat weet jij over de Merlot druif?

Geschreven door Danny van H in categorie Meer leren over wijn op Nov 02, 2021

Wat weet jij over de Merlot druif?

Wie kent hem niet? De Merlot druif! De wereld beroemde Merlot druif is een blauwe druif waar volle, zachte en fruitige wijn van wordt gemaakt. De herkomst van de druif is de Bordeaux streek in Frankrijk maar tegenwoordig wordt er ook in Californië, Australië, Italië, Oost Europa, Nieuw Zeeland en Zuid Afrika geweldige wijn gemaakt van deze druif.

Merlot en de Bordeaux.

De herkomst van de Merlot is de Bordeaux en bijna elke wijnboer in de Bordeaux werkt met deze druif. De manier waarop ze de druif inzetten verschilt alleen van boer tot boer en van dorp tot dorp. Bij sommige wijnmakers mag de Merlot slechts optreden in de schaduw van de Cabernet Sauvignon, waardoor hij alleen maar mag optreden als aanvulling. Maar er zijn ook veel wijnmakers die kracht en waarde van de Merlot goed inschatten en de druif de hoofdrol geven bij het maken van hun wijn.

Wat kan je van de Merlot verwachten?

Wijnen gemaakt van de Merlot druif zijn zacht en fruitig en hebben een medium zuurgraad en weinig taninne. De wijn is daarom uitermate geschikt als borrel wijn of voor de beginnende rode wijn drinker.

Tonen, geuren en smaken van framboos, kers en pruimen zijn onlosmakelijk verbonden aan Merlot wijnen. Omdat veel wijnmakers er voor kiezen om de wijn op eikenhout te laten rijpen zijn secundaire aroma's als vanille, ceder en tabak ook geen uitzondering voor de Merlot wijnen. Alles samen zorgt voor een krachtige, volle maar zeker ook soepele en fruitige wijn

Alleen voor de borrel of toch ook voor bij het diner?

Merlot wijn is zeer geschikt als borrel wijn, maar dat betekent niet dat de wijn ook zeer goed bij verschillende gerechten past. Een heerlijke pasta met verse tomatensaus en gegrilde groente kan een zeer geschikte wijn spijs combinatie zijn voor een Merlot wijn. Voor de Merlot wijnen die een rijping op eikenhout hebben ondergaan, past een gegrild stuk rood vlees of spareribs uitzonderlijk goed.

Meer leren over wijn?

Lees dan al onze blogs in de categorie "meer leren over wijn" en wanneer je meer wil leren maar ook wil proeven is een wijnproeverij de perfecte manier!


Producten genoemd in de blog