Terug naar blog

Hoe wordt witte wijn gemaakt?

In 4 stappen uitgelegd

Geschreven door Manou Bos in categorie Hoe wordt wijn gemaakt op Jul 29, 2021

Hoe wordt witte wijn gemaakt?

Op vervolg van de blog “wat is wijn eigenlijk” leggen we je in deze blog uit hoe witte wijn gemaakt wordt.   

Het maken van witte wijn begint allemaal in de wijngaard. Voordat er wijn geproduceerd kan worden, zal de wijnmaker bepalen welke druiven hij aanplant. Hierbij is de match tussen druivenras, klimaat en bodemsoort erg belangrijk. Terwijl sommige druivenrassen goed groeien op een kalkhoudende bodem in combinatie met een kouder klimaat, groeit een ander ras weer perfect in een warm klimaat op kleibodem. Naast het bepalen van de druivenras bestaat het maken van wijn grofweg uit de volgende stappen:

Oogsten 

Wanneer de druiven rijp zijn vindt de oogst plaats. Dit kan handmatig of machinaal. Wanneer de oogst plaatsvindt, is afhankelijk van het klimaat, het druivenras en wat voor een soort wijn er gemaakt moet worden. Over het algemeen worden de witte druiven eerder geplukt dan blauwe druiven. Wist je dat je ook witte wijn kunt maken van blauwe druiven? De schillen zorgen namelijk voor de kleur en het vruchtvlees is kleurloos. Wanneer je de schillen van de blauwe druif dus niet gebruikt, kunnen deze ook geen kleurstoffen afgeven aan de wijn. 

Kneuzen, ontstelen en persen. 

Bij het maken van witte wijn worden de druiven direct na het oogsten gekneusd, ontsteelt en geperst. Het kneuzen voorkomt dat de schil van de druif kleurstoffen afgeeft aan de wijn. Nu maakt dat bij witte druiven minder uit dan bij de blauwe druiven omdat er niet veel kleur in de schil zit. Het ontstelen heeft als doel een bittere smaak uit de wijn te houden, zoals bijvoorbeeld de tannines. Deze tannines zitten vooral in de pitjes en steeltjes, wat de wijn erg stroef maakt.

Na dit proces worden de druiven geperst. Het druivensap wat overblijft noem je de most en is een troebele vloeistof. De wijnmaker zal de most vervolgens klaren. Voor het klaren worden klaringsmiddelen gebruikt, vaak is dit een eiwit of gelatine waaraan de vaste deeltjes zich hechten om vervolgens neer te slaan. Op deze manier wordt de most een heldere vloeistof.    

Fermentatie (gisting) 

Nu de most geklaard is wordt het sap voor de vergisting overgestoken in een gistingstank. De wijnmaker heeft de keus uit hout, beton of RVS tanks. Deze keuze heeft invloed op de stijl van de wijn. Waar een vergisting op hout de wijn voller en vettiger maakt, zijn wijnen die een vergisting hebben gehad op RVS vaak fris en fruitig.   

De gisting, ook wel fermentatie genoemd, kan nu beginnen. Tijdens de fermentatie zetten de aanwezige gistcellen de suikers om in alcohol en koolzuur. Dit natuurlijke proces start bij ongeveer 15 á 16 graden. Naast alcohol en koolzuur ontstaat er tijdens de vergisting ook veel warmte. De temperatuur kan oplopen tot 35 graden. Tegenwoordig vindt de fermentatie plaats in temperatuur gecontroleerde RVS tanks. Op deze manier heeft de wijnmaker meer invloed op het proces. Hier lees je meer over de invloed van vergistingstemperatuur op wijn.  

Rijpen  

Na de fermentatie is het tijd voor het laten rijpen van de wijn. Dit vindt plaats in houten vaten of RVS tanks en kan weken tot maanden duren. De wijn komt tot rust en de overgebleven vaste deeltjes zakken naar de bodem. Met het doorroeren van dit bezinksel kan de wijnmaker zijn laatste invloed uitoefenen. Door het roeren komen er meer aroma’s vrij en maakt de wijnmaker een complexere wijn. De wijn geeft een wat ‘ronder’ gevoel in de mond.  

Voordat de wijn wordt gebotteld, wordt deze eerst gefilterd. Zo komt de wijn zonder vaste deeltjes in de fles terecht.  

Wil je meer leren over wijn? Dan is een wijnproeverij iets voor jou!