Terug naar blog

Wat is wijn?

Geschreven door Manou Bos in categorie Meer leren over wijn op Jul 06, 2021

Wat is wijn?

Misschien heb jij het jezelf ook wel eens afgevraagd, wat is wijn nou eigenlijk? Het is een alcoholische drankje gemaakt van druiven, maar wat is het nog meer?

Wijn is een alcoholische drank wat wordt gemaakt van vergiste druiven. Alleen zijn de druiven die hiervoor worden gebruikt, niet de druiven die we thuis eten. Wijndruiven zijn kleiner, zoeter, hebben altijd pitten en hebben een dikkere schil. De planten waar de druiven aan groeien zijn vaste planten met een dikke stam welke minimaal één keer per jaar en soms twee keer per jaar geoogst kunnen worden. Ook dit zijn niet de druivenplanten welke je snel in een achtertuin zal vinden.

Ondanks dat alle druivenplanten van de plantenfamilie ‘Vitis vinifera’ komen heb je heel veel verschillende druivenrassen. De meest bekende zijn natuurlijk de Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc en de Merlot maar in totaal zijn er 4020 verschillende rassen waar wijn van wordt gemaakt.

Een monocépage wijn is een wijn die volledig is gemaakt van één druivenras. Het tegenovergestelde hiervan is een assemblage (blend). Dit is de term voor een wijn met verschillende druivenrassen. Bijna elk wijngebied heeft strenge regels en wetten over het gebruik van verschillende druivenrassen en voor het maken van monocépage wijn of assemblage wijn.  

Naast de druivenrassen en het wel of niet assembleren van de druiven zijn er natuurlijk ook nog veel verschillende soorten wijn. Naast de stille witte en rode wijnen is er ook nog mousserende wijn zoals Cava, Champagne of Prosecco. Ook zijn er nog veel verschillende soorten versterkte wijn zoals port en sherry. Alles over de verschillende soorten wijn en hoe deze gemaakt worden lees je in mijn volgende blogs.

Waar wijnbouw is ontstaan, weet eigenlijk niemand zeker. Georgië claimt het oudste wijnland ter wereld te zijn. Deze wijnbouw traditie gaat 7000 jaar terug. Maar sporen van wijnbouw in Griekenland en een groot deel van Europa gaan ook duizenden jaren terug.  

Tot slot nog een aantal leuke weetjes. Voor 5 liter wijn heb je gemiddeld 8 kilo druiven nodig. Voor één fles wijn heb je dus ongeveer 1,2 kilo druiven nodig. Dit staat gelijk aan ca. 10 trossen druiven wat 700 tot 800 druiven zijn. Uit een fles wijn gaan 5 glazen dus voor een glas wijn zijn gemiddeld 150 druiven gebruikt!