Terug naar blog

Hoe wordt rode wijn gemaakt?

in 4 stappen uitgelegd

Geschreven door Manou Bos in categorie Hoe wordt wijn gemaakt op Aug 04, 2021

Hoe wordt rode wijn gemaakt?

Als vervolg op de blog “wat is wijn eigenlijk” en "hoe wordt wijn gemaakt" zijn we toegekomen aan de rode wijn. We leggen je in 4 stappen uit hoe rode wijn wordt gemaakt.  

1 Oogsten 

Ook het maken van rode wijn begint natuurlijk allemaal in de wijngaard. Rond September en Oktober zijn de druiven rijp genoeg om geoogst te worden. Afhankelijk van het gebied en het type wijngaard kan dit machinaal of met de hand plaatsvinden. Na de oogst ondergaan de druiven een selectieprocedure in de wijnkelder. Rotte en slechte druiven worden eruit gehaald en meestal ontdaan van hun steeltjes. Dit proces is samen met de manier van oogsten van groot belang bij de uiteindelijke kwaliteit van de wijn. Hoe beter de kwaliteit van de druiven hoe beter de wijn.

2 Kneuzen en persen. 

Na de oogst en de selectie worden de druiven gekneusd. Door de kneuzing scheurt de schil zodat het druivensap uit de druif geperst wordt. Dit druivensap noem je most. Om extra zuren, taninne, smaakstoffen en kleurstoffen af te geven blijven de schillen, bij het maken van rode wijn voor minimaal 24 uur in de most. 

3 Fermentatie ( Alcoholische en malolactische gisting)

Wanneer de most op de juiste temperatuur komt begint de alcoholische gisting, ook wel fermentatie genoemd. Tijdens de vergisting worden de suikers uit de druif door de aanwezige gistcellen omgezet in alcohol. Deze alcoholische vergisting duurt ongeveer 10 dagen. Hierna mag je het "sap" , wijn noemen. Bij rode wijnen ontstaan er tijdens de fermentatie vaak onaangename appelzuren. Om deze appelzuren uit de wijn te krijgen moet de wijn rusten zodat er na enkele weken tot maanden een tweede vergisting start. De zogenaamde malolactische gisting zorgt er voor dat de appelzuren omgezet worden in melkzuur. Melkzuren zijn zachter en dus veel aangenamer.

4 Rijpen  

Na de alcoholische en malolactische gisting is het tijd voor het laten rijpen van de wijn. Het laten rijpen van de wijn kan op veel verschillende manieren en is afhankelijk van het druivenras en de ambitie van de wijnmaker. Doorgaans rijpen de wijnen op eikenhouten vaten, RVS tanks of in betonnen bakken. Elke manier van rijpen geeft zijn eigen karakter, geuren en smaken mee. Voordat de wijnen op fles gaan worden deze nog gefilterd. Het filteren van de wijn kan op verschillende momenten in het proces plaatsvinden maar doorgaans vind dit voor of na het rijpen plaats.

Wil je meer leren over wijn? Dan is een wijnproeverij iets voor jou!