Terug naar blog

Hoe wordt mousserende wijn gemaakt?

Geschreven door Danny van H in categorie Hoe wordt wijn gemaakt op Sep 01, 2021

Hoe wordt mousserende wijn gemaakt?

In de volksmond wordt mousserende wijn vaak Champagne genoemd maar in werkelijkheid zijn er heel veel verschillende soorten mousserende wijn. De bekendste mousserende wijnen zijn naast de Champagne natuurlijk de Cava, Sekt en Prosecco. Maar naast deze bekende wijnen zijn er nog veel meer soorten mousserende wijn. Je kan eigenlijk wel stellen dat elk land en elk wijngebied wel zijn eigen mousserende wijn maakt.

De vraag blijft natuurlijk altijd. Hoe komen de bubbels toch in de wijn? De 3 meest voorkomende methodes om een wijn mousserend te maken zijn de Méthode traditionelle, Méthode charmat en de Méthode Gazéifié. Het begin van het proces is bij alle drie de methodes gelijk. Ze beginnen namelijk allemaal met het maken van stille witte wijn. Ons de blog “hoe wordt witte wijn gemaakt” lees je alles over dit proces.

Methode traditionelle

De bekendste en meest arbeidsintensieve manier om mousserende wijn te maken is de methode traditionelle. Tijdens deze methode vind er een tweede vergisting op fles plaats. Hierbij komt koolzuur vrij wat tijdens de vergisting wordt opgenomen in de wijn. Deze methode wordt altijd voor Champagne en Cava gebruikt maar ook veel andere mousserende wijnen worden op deze manier gemaakt. In grove lijnen worden de volgende stappen gevolgd.

1 Bottelen

Na het maken van de stille witte wijn wordt de wijn gebotteld op de originele fles.

2 Liqueur de tirage

Liqueur de tirage wordt toegevoegd aan aan de wijn. Dit is een mengsel van gist en suiker. Vervolgens wordt de fles afgesloten met een kroonkurk.

3.Tweede vergisting op fles

Het toegevoegde suiker en gist gaat vergisten en zorgt voor de tweede vergisting op fles. Hier komt koolzuur bij vrij welke wordt opgenomen in de wijn. Afhankelijk van het type wijn en de ambitie van de wijnmaker rijpen de flessen wijn in een donkere ruimte voor 8 tot 36 maanden.

4. Remuage

Om het bezinksel wat tijdens de tweede vergisting op fles is ontstaan in de hals te centreren worden de flessen met de hals naar beneden in remuage rekken gezet.

5. Dégorgement

Om het bezinksel uit de flessenhals te halen wordt de hals en het bezinksel bevroren. Na het verwijderen van de kroonkruk wordt de bevroren prop bezinksel er uitgedrukt.

6. Liqueur d'expédition / Dosage

De fles wordt vervolgens (af)gevuld met wijn en suiker. De hoeveelheid suiker welke wordt toegevoegd bepaald uiteindelijk op de mousserende wijn een "brut nature", "extra brut", "brut", "extra sec", "sec", "demi sec" of zelfs "doux" is.

7. De kurk

Als laatste stap wordt de kurk en musselet geplaatst en vind de etikettering plaats.

 

Charmat Méthode

Bij Charmat Méthode vind er ook een tweede vergisting plaats. De eerste vergisting vind plaats tijdens het maken van normale stille witte wijn. Deze stille witte wijn blijft echter in de roestvrijstalen tanks waaraan gist en suiker wordt toegevoegd. Door deze toevoeging ontstaat er een tweede vergisting waarbij koolzuur vrijkomt. Door het afsluiten van de tank kan dit koolzuur niet ontsnappen en wordt deze opgenomen in de wijn. De wijn wordt na afloop van deze tweede vergisting onder druk gebotteld. Op deze manier komt er nooit meer buitenlucht bij de wijn. Met de Charmant Methode is het makkelijker en goedkoper om een mousserende wijn te maken. Over het algemeen zijn de bubbels in deze wijn minder intens en krachtig.  

Méthode Gazéifié

Tot slot worden er ook mousserende wijnen gemaakt via de Méthode Gazéifié. Dit is de meest eenvoudige manier om een mousserende wijn te maken. Er wordt koolzuur in de stille wijn gespoten. Dit is eigenlijk hetzelfde proces als bij frisdranken. Tegelijkertijd is dit ook de goedkoopste manier om mousserende wijn te maken. De bubbels in deze wijn zijn over het algemeen erg krachtig maar vervliegen ook snel.

Wanneer je nog meer wilt weten over mousserende wijn is een mousserende wijnproeverij iets voor jou!