Terug naar blog

Hoe lang kan ik een open fles wijn bewaren?

Wij hebben misschien wel de tip om je geopende wijn langer te kunnen bewaren

Geschreven door Danny van H in categorie Hoe bewaar je wijn op Dec 09, 2020

Hoe lang kan ik een open fles wijn bewaren?

Een van de meest gestelde vragen tijdens een wijnproeverij is: "Hoe lang kan ik een geopende fles wijn bewaren?".

Het is een terechte vraag omdat de beperkte houdbaarheid mensen tegenhoudt om een fles wijn open te trekken. Helaas is er geen eenduidig antwoord op, maar in deze blog geven wij je toch de oplossing om je geopende wijn langer te bewaren.

De stelregel voor het bewaren van wijn is als volgt:

Mousserende wijn: 1 tot 3 dagen

Witte wijn en Rose: gekoeld 4 tot 6 dagen

Rode wijn: 3 tot 5 dagen

Wanneer je het internet op duikt, vind je uiteenlopende tips om een geopende fles wijn langer te kunnen bewaren. Van een koffie lepeltje in de flessenhals tot het overgieten in een petfles om vervolgens de lucht eruit te knijpen. Helaas is er voor geen enkel van dit soort tips wetenschappelijk bewijs.

Wat wel wetenschappelijk is bewezen is dat zuurstof in de fles veel invloed heeft op de ontwikkeling van de wijn. Na het openen van de fles gaat het rijpingsproces van de wijn als het ware verder. Dit zorgt voor oxidatie van de wijn en komt de wijn niet ten goede. In veel gevallen is de wijn namelijk op zijn best gebotteld en zuurstof arm afgesloten.

Een aantal jaar geleden zijn er wijn dispensers op de markt gekomen welke het mogelijk maken om geopende flessen luchtdicht te bewaren er er zelfs wijn uit te tappen. Op deze manier is het voor veel restaurants mogelijk geworden om wijnen uit een hoger segment per glas te schenken. Het nadeel van deze systemen is dat ze erg duur zijn en dus voor de meeste particulieren onbereikbaar.

Maar gelukkig zitten sommige ontwikkelaars niet stil. Sinds een aantal maanden is er een WineProtector op de markt welke je in kleine busjes voor een schappelijke prijs kunt kopen. Hiermee is het voor iedereen mogelijk om geopende wijnen langer te bewaren. In de busjes zit namelijk het edelgas argon. Argon is zwaarder dan zuurstof en zal daarom het aanwezige zuurstof uit te fles verdrijven. Op die manier ga je de oxidatie tegen en blijven alle aroma's behouden.

Wil je meer weten? Lees dan hier verder.