Wanneer heb je kurk in je wijn
Geschreven door Manou Bos in categorie Meer leren over wijn op Jul 19, 2021
‘HELP! Er zit kurk in mijn wijn, kijk maar, het drijft in mijn glas!’
Je kent de situatie wel, denk je lekker een mooie fles wijn open te trekken, zitten er stukjes kurk in je glas, en nu? Had je toch de fles zonder kurk moeten kiezen dus..
Nou om je even uit deze waan te halen, kurk stukjes in je glas heeft niks te maken met de uitdrukking: ‘deze wijn heeft kurk.’
Sterker nog, de stukjes kurk kan je uit je glas vissen om je wijn vervolgens lekker op te drinken. Wanneer je op deze manier kurk in je wijn hebt is de kurk door ouderdom uitgedroogd of is de fles wijn slecht geopend. Hierdoor kan de kurk afbrokkelen en in je wijn terecht komen.
Maar wat betekent "kurk in de wijn" dan?
Wanneer je spreekt over “kurk” in de wijn heb je het eigenlijk over de TCA-bacterie. Hoe herken je dat de TCA-bacterie/kurk in je wijn zit? Eigenlijk is dat heel simpel, wanneer de wijn muffig en niet aangenaam ruikt is dit een duidelijk teken. De geur is te vergelijken met natte hond, nat karton of een vieze oude muffe kelder. De bacterie ontstaat door chloor wat in contact is geweest met de kurk.
Zijn er nog meer ‘fouten’ die in de wijn kunnen voorkomen? Ja zeker! hieronder de meest voorkomende.
Wanneer een wijn geoxideerd is herken je dit als eerste aan de kleur. De wijn krijgt dan een bruine kleur. Daarnaast ontwikkeld de wijn een scherpe onaangename geur. Niet alle wijnen met deze kleur en scherpe geur zijn geoxideerd. Versterkte wijnen hebben namelijk oxidatie nodig om goed te rijpen. Oxidatie van de wijn gebeurt wanneer een wijn in aanraking komt met zuurstof. Dit kan gebeuren omdat de wijn te lang open staat of niet goed is afgesloten na botteling in de wijnkelder. Lees in onze blog “Hoe lang kan ik een geopende fles wijn bewaren?” hoe je oxidatie bij een geopende fles wijn kan voorkomen.
Zorg goed voor je wijnen! Stel ze nooit bloot aan het directe zonlicht of kunstlicht. Dit licht zorgt er namelijk voor dat er chemische reacties in de wijn ontstaan. De wijn gaat dan vroegtijdig rijpen en dat wil je niet. Dit gebeurt vaak bij witte wijnen of mousserende wijnen. Bewaar ze lekker op een donkere plek om er nog lekker van te kunnen genieten.
Krijgt een wijn te weinig zuurstof tijdens de productie? dan gaat de wijn ruiken naar knoflook, verrotte eieren of verbrande lucifer. Dit komt doordat er een zwavel aroma (reductie) in de wijn zit. Geen zorgen, door de wijn te decanteren verminderd het de geur al iets. Helpt dit niet? Roer dan met een zilveren lepel door de wijn! In de meeste gevallen kan je daarna nog heerlijk genieten van de wijn.
Dit is een wilde gistsoort die zich tijdens het proces van wijnmaken ontwikkeld naast wijngist. Technisch gezien in Brett niet slecht voor een wijn, dus kunnen wijnproducenten het laten ontstaan. Wat doet het met de wijn? Het zorgt ervoor dat de wijn gaat ruiken naar brand, zadelleer, boerenerf.
Veel wijndrinkers waarderen de aarde achtige aroma’s die Brett aan de wijn toevoegd. Ook zijn er genoeg wijndrinkers die dit niet lekker vinden.
Vind je het leuk om meer te weten te komen over wijn? Lees dan onze blogs of reserveer een wijnproeverij bij Proeverij van Wijn