Druif
Grenache noir
Land
Spanje - Priorat
Kenmerk
biologisch
Wijnhuis
Lees meer
Het verhaal
Lees meer
Serveer temperatuur
16-18
Smaak profiel
vol, krachtig, diep rood
Inhoud
0.75

Het verhaal

Prachtig kleinschalig project van de beroemde Catalaanse wijnmaker Ricard Rofes (verantwoordelijk voor de wijnen van Scala Dei) en zijn vrouw Magda Pellicer, gestart in 2011. ‘Rar’ betekent zoiets als uniek en uitzonderlijk in het Catalaans, en deze letters zijn tevens de initialen van Ricard. Spectaculair wijngoed, gesitueerd op zo’n 500 meter hoogte in het hart van de cult-appellatie Priorat, zo’n 50 kilometer ten zuidwesten van Barcelona. De druiven van dit echtpaar groeien onder perfecte omstandigheden: steile wijngaarden met typische ‘llicorella’ bodem (zeer arme grond van voornamelijk leisteen en kwarts) en de stokken zijn flink op leeftijd (tussen de 30 en 90 jaar oud). De wijnen blinken uit in balans en finesse.

Wijnhuis

De beroemde wijnmaker Richard Rofes runt, sinds 2011 dit kleinschalige wijnhuis in de harte van het wijngebied Priorat, 50 kilometer ten zuidwesten van Barcelona. De wijngaarden lillen op ongeveer 500 meter hoogte en de steile hellingen, de kenmerkende bodem (leisteen en kwats) en wijnranken tussen de 30 en 90 jaar oud maken de omstandigheden perfect.


Spanje

Priorat

Priorat is een beroemd wijngebied gelegen in het noordoosten van Spanje, in de provincie Tarragona, Catalonië. Het staat bekend om zijn krachtige en complexe rode wijnen die wereldwijd worden geprezen. Priorat heeft een lange wijnbouwgeschiedenis die teruggaat tot de 12e eeuw, maar het kreeg pas in de afgelopen decennia internationale erkenning.

De wijngaarden van Priorat zijn gelegen op steile hellingen van leisteen, bekend als "licorella", die de wijnstokken dwingen diep te wortelen en zorgen voor unieke mineraliteit in de wijnen. Het klimaat is mediterraan, met warme dagen en koele nachten, wat bijdraagt aan de complexiteit van de wijnen.

De belangrijkste druivenrassen die in Priorat worden verbouwd zijn Garnacha en Cariñena, samen met kleinere hoeveelheden Cabernet Sauvignon, Merlot en Syrah. De wijnen van Priorat zijn vaak diep van kleur, vol van smaak en hebben intense aroma's van rijp fruit, kruiden en mineralen. Ze zijn vaak krachtig en tanninerijk, met een uitstekend bewaarpotentieel.

Priorat heeft een reputatie opgebouwd als een van de topwijngebieden van Spanje en trekt wijnliefhebbers van over de hele wereld aan. De wijnmakers van Priorat combineren traditionele methoden met moderne technieken om wijnen van wereldklasse te produceren. Een bezoek aan Priorat biedt de mogelijkheid om te genieten van prachtige landschappen, historische wijnhuizen te bezoeken en te proeven van enkele van de meest fascinerende en complexe wijnen die Spanje te bieden heeft.