Parusso Barolo Bussia Vigna Munie Riserva

2016

Deze 2016-vintage belichaamt de zuiverheid van Nebbiolo en terroir: aroma’s van rozen, viooltjes en kersen treffen elkaar met subtiele kruiden en tabak. Ondanks de jonge leeftijd biedt hij nu al een harmonie van rijp, donker fruit, fijne tannines en frisse ondertoon. De afdronk is langdurig, gelaagd en eindigt met lichte rokerigheid en geliefde Nebbiolo-mineraliteit. Een indrukwekkend voorbeeld van Barolo in balans — krachtig, elegant en klaar voor lange veroudering.


259.00
Per stuk

Land
Italië - Piemonte
Classificatie
DOCG Barolo
Kenmerk
Vivino score 4.0 of hoger
Wijnhuis
Lees meer
Vinificatie
Lees meer
Serveer temperatuur
16
Smaak profiel
vol, krachtig, diep rood
Inhoud
0.75
Alc %
14.5

Vinificatie

De druiven worden zorgvuldig met de hand geplukt en in kleine geperforeerde mandjes gelegd.
Na een zachte persing ondergaan de druiven een lange maceratie. De alcoholische fermentatie vindt spontaan plaats met inheemse gisten, zonder gebruik van sulfieten, en met zorgvuldige controle van de maceratietijd en -temperatuur.
Minimaal 18 maanden in kleine eikenhouten vaten, in contact met de inheemse gisten. Vervolgens rijpt het minimaal 5 jaar lang uitgebreid op fles bij een gecontroleerde temperatuur van 15 °C.

Wijnhuis

De Parusso-familie maakt al meer dan 120 jaar wijn in Piemonte. Onder leiding van Marco Parusso zijn hun wijnen wereldwijd beroemd geworden. De wijngaarden liggen in Monforte d'Alba en Castiglione Falletto, waar ze met liefde voor het land en respect voor traditie werken. Marco's filosofie draait om balans tussen natuur en wijnmaken. Hij weet de Nebbiolo-druif tot zijn volle potentie te laten komen, met wijnen die elegant en complex zijn. In topjaren, zoals 2015, maakt Parusso speciale Riserva-wijnen, die na lange rijping een ongekende diepte en verfijning tonen.

Italië

Piemonte

Piemonte wordt door veel wijnkenners aangemerkt als het beste Italiaanse wijngebied en met een totaal van 42 DOC en 16 DOCG classificaties heeft de regio ook de beste papieren. De bergachtige regio in het noord-westen van Italië grenst aan de Alpen en is met een oppervlakte van ruim 25.000 km2 na Sicilië het grootste wijngebied van Italië. Piemonte staat bekend om de rode wijn van de Nebbiolo druif, maar de laatste jaren worden er met de Barbera druif ook zeer mooie kwaliteitswijnen gemaakt.


Naast de geweldige rode wijnen die er in de Piemonte te vinden zijn, mogen we de witte wijn niet vergeten. Van de lokale Cortese druif worden prachtige frisse gastronomische wijnen gemaakt. Ook de mousserende Asti Spumante verdient het genoemd te worden.


Voor de overwegend kleine wijnproducenten van de Piemonte staat er slechts een ding centraal; "het produceren van kwaliteit"