Hétszőlő Tokaji Aszú 5 Puttonyos (BIO)

2013

Wat ons betreft de koning onder de dessertwijn! Door de ambachtelijke vinificatie is de wijn een ware beleving. De wijn heeft een prachtige combinatie tussen zuur en zoet. In de aanhef veel frisheid en lekkere zuren opgevolgd door heerlijke rijpe tonen met een intens lange afdronk. Met haar 5 Puttonyos is de wijn nu al op dronk maar zeker ook geschikt om een paar jaar te laten rijpen. Prachtig te combineren met een zoet/zuur dessert of een mooie combinatie met Roquefort.


33.00
Per stuk

Druif
Furmint
Land
Hongarije - Tokaj-Hegyalja
Kenmerk
biologisch
Wijnhuis
Lees meer
Het verhaal
Lees meer
Vinificatie
Lees meer
Smaak profiel
zoet
Inhoud
0.5
Alc %
11

Het verhaal

Hétszőlő betekent 7 biologisch verbouwde wijngaarden welke op vulkanisch gesteente liggen bedekt met een dikke laag löss. Ze beslaan 55 hectare van de op het zuiden gerichte heuvel. De samenvloeiing van de rivieren Tisza en Bodrog creëert een bijzonder gunstig klimaat voor de ontwikkeling van Botrytis cinerea. Men produceert hier droge alsook zoete Tokaj wijnen. Deze edelzoete Tokaj van Hétszőlő kan met gemak na 50-75 jaar geopend worden. U zult zich dan zeker “een koning te rijk voelen”

Vinificatie

Het vinificatie proces van de Tokaji Aszu is een eeuwen oude traditie en kan zelfs als ambacht gezien worden. Allereerst worden een deel van de druiven met de hand geoogst. Van deze oogst wordt witte wijn gemaakt met een relatief hoge zuurgraad. Deze wijn rijpt vervolgens op Gönci eiken vat van 136 liter per stuk. De rest van de druiven blijven aan de stokken hangen om verder te rijpen. Op het moment dat er edele rotting (Botrytis cinerea) optreed worden de druiven met de hand geplukt. De plukkers dragen op hun rug een mand, een puttonyos waar ongeveer 25 kg aan druiven in kan. Deze puttonyos met overrijpe druivenmassa wordt samengevoegd met de eerder geproduceerde 136 liter wijn. Het aantal puttonyos wat toegevoegd kan worden zijn 3,4,5,6 of 7. Door de toevoeging ontstaat er een tweede vergisting. Na afloop van de vergisting wordt de wijn overgestoken naar eiken houten vaten en begint het lange rijpingsproces. Voor elke toegevoegde puttonyos staat 1 tot 2 jaar rijping.

Wijnhuis

Tokaj-Hétszőlő is een eeuwen oud domein en mag zich terecht betittelen als Koninklijk. Het domein is namelijk in bezit geweest van de prins van Transsylvanie en daarna zelfs nog het bezit van de koninklijke Habsburger familie. In 2009 is het domein in het bezit gekomen van de Franse Michel Reybier die op dat moment ook Bordeaux château Cos d’Estournel in zijn bezit had. Vanaf 2012 werkt het wijnhuis volledig biologisch. Het wijnhuis behoord tot de wereldtop en maakt ddoor de aanwezigheid van lokale Botrutus Cinerea prachtige Pokaji Aszu wijnen.

Hongarije

Tokaj-Hegyalja

Tokaji is een beroemd wijngebied in Hongarije dat bekend staat om zijn unieke en heerlijke zoete wijnen. Het ligt in het noordoosten van Hongarije, in de buurt van de grens met Slowakije en heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de 16e eeuw.

Het klimaat in Tokaji is ideaal voor de productie van zoete wijnen, met warme zomers en koude winters die de druiven de perfecte omstandigheden bieden om te rijpen en te rotten. Dit rottingsproces, ook wel bekend als "edele rotting" of "botrytis", is de sleutel tot de karakteristieke smaak en het hoge suikergehalte van de Tokaji-wijnen.

De druivensoort die het meest wordt gebruikt in de Tokaji-wijnen is de Furmint, die zorgt voor de frisse zuurgraad en complexiteit van de wijnen. Andere variëteiten zoals Hárslevelű, Sárga Muskotály (Muscat Blanc à Petits Grains) en Zéta worden ook gebruikt in verschillende blends.

De wijnen van Tokaji worden geclassificeerd op basis van hun suikergehalte, variërend van droge wijnen (Tokaji Szamorodni) tot zoete wijnen (Tokaji Aszú) met verschillende niveaus van edele rotting. De Tokaji Aszú-wijnen, met hun weelderige zoetheid, complexe aroma's van gedroogd fruit, honing en karamel, zijn wereldwijd beroemd en worden beschouwd als een van de grootste zoete wijnen ter wereld.

Tokaji-wijnen zijn van historisch en cultureel belang en hebben een lange traditie in Hongarije. Ze worden vaak geassocieerd met nobele personen zoals koningen en keizers, en zijn geprezen door dichters en schrijvers. Het wijngebied Tokaji is erkend als een UNESCO-werelderfgoed en blijft een belangrijk wijngebied dat wijnliefhebbers van over de hele wereld aantrekt om te genieten van de unieke en heerlijke Tokaji-wijnen.