Gattinara DOCG Az. Vitivinicola Antoniolo

2018

Zeer bijzondere wijn. Met alle typische kenmerken van het gebied Noord Piemonte, de heldere frisheid en typische mineraliteit van het terroir. Puur en schoon. Gemaakt van100% Nebbiolo druiven. Robijnrode wijn met aroma's van kersen en frambozen, rozenblaadjes, kruiden en aardse tonen. Meeslepende tannines die perfect in balans zijn met de levendige zuren. Mooie lange afdronk. Als je de wijn jong drinkt, heeft het veel lucht nodig. De wijn kan nog prima minimaal 10 jaar rijpen op fles, waarbij de wijn zich verder ontwikkelt tot een fluweelzachte en complexere wijn.



51.50
Per stuk

Druif
Nebbiolo
Land
Italië - Piemonte
Classificatie
Gattinara DOCG
Wijnhuis
Lees meer
Vinificatie
Lees meer
Serveer temperatuur
16-18
Smaak profiel
vol, krachtig, diep rood
Inhoud
0.75
Alc %
13.5

Vinificatie

De druiven voor de Antoniolo Gattinara Riserva DOCG 2018 zijn afkomstig van de eigen Nebbiolo-wijnstokken van het wijnhuis (daar Spanna genoemd) in de gemeente Gattinara in het noorden van Piëmont. Na de selectieve handmatige pluk ondergaan de druiven een spontane fermentatie op de schil in cementen tanks, waarbij gebruik wordt gemaakt van hun eigen gisten. Na 18 tot 20 dagen contact met de schil wordt de wijn geperst en overgebracht naar 30hl Slavonische en Franse eikenhouten vaten, waar de malolactische gisting plaatsvindt en de wijn in totaal 36 maanden kan rijpen. Vervolgens wordt de wijn aangevuld met een lichte zwavelvulling en rijpt hij nog minimaal 11 maanden op fles voordat hij als Riserva op de markt wordt gebracht.

Wijnhuis

Az. Vitivinicola Antoniolo SRL: topproducent in Gattinara. ‘Het familiebedrijf Antoniolo werd opgericht in 1948 door Mario Antoniolo, die over een vooruitziende blik bleek te beschikken. Hij kocht verschillende zuidelijk tot zuidwestelijk georiënteerde wijngaarden in de rotsachtige heuvels – op dat moment niet echt gewilde locaties omdat de opbrengst meestal laag was.

Vanaf de jaren zeventig vervulde het bedrijf onder leiding van zijn dochter Rosanna een pioniersrol in de streek, vooral omdat het de eerste producent was die single-vineyardwijnen van hoog niveau op de markt bracht. Momenteel wordt het bedrijf geleid door de derde generatie, broer en zus Alberto en Lorella.

Zij beschikken over 15 hectare verdeeld over vijf wijngaarden. De productie ligt jaarlijks op zo’n 50.000 flessen, uitsluitend afkomstig van de eigen wijngaarden.

Italië

Piemonte

Piemonte wordt door veel wijnkenners aangemerkt als het beste Italiaanse wijngebied en met een totaal van 42 DOC en 16 DOCG classificaties heeft de regio ook de beste papieren. De bergachtige regio in het noord-westen van Italië grenst aan de Alpen en is met een oppervlakte van ruim 25.000 km2 na Sicilië het grootste wijngebied van Italië. Piemonte staat bekend om de rode wijn van de Nebbiolo druif, maar de laatste jaren worden er met de Barbera druif ook zeer mooie kwaliteitswijnen gemaakt.


Naast de geweldige rode wijnen die er in de Piemonte te vinden zijn, mogen we de witte wijn niet vergeten. Van de lokale Cortese druif worden prachtige frisse gastronomische wijnen gemaakt. Ook de mousserende Asti Spumante verdient het genoemd te worden.


Voor de overwegend kleine wijnproducenten van de Piemonte staat er slechts een ding centraal; "het produceren van kwaliteit"