El Tribut de Scala Dei, Cellers de Scala Dei

2021

Met deze hoogwaardige e rode wijn, geven de wijnmakers van Scala Dei Cellars een mooi eerbetoon ("El Tribut") aan het unieke terroir en de tradities van de Priorat. De wijn heeft een intens rode kleur. Met aroma's van rijp rood fruit is hij fris en aantrekkelijk tegelijk. De smaak is vol, rond en krachtig. De leistenen bovengrond zorgt voor een mineraliteit in de wijn.


20.00
Per stuk

Druif
Grenache noir
Land
Spanje - Priorat
Classificatie
DOQ Priorat
Wijnhuis
Lees meer
Vinificatie
Lees meer
Serveer temperatuur
14-16
Smaak profiel
vol, krachtig, diep rood
Inhoud
0.75
Alc %
13.5

Vinificatie

De fermentatie vindt plaats in kleine open tanks met een inhoud van 7.000 kg; met hele trossen met hetzelfde rijpheidsniveau. De fermentatie met natuurlijke gisten. Er wordt besloten wanneer er moet worden geperst door te proeven: afhankelijk van de wijngaard van herkomst kan de tijd dat de schillen in contact zijn met de most variëren tussen 12 en 16 dagen. Vervolgens verblijft hij een paar maanden in roestvrijstalen tanks tot hij wordt gebotteld.

Wijnhuis

Het klooster van Scala Dei is al in 1184 opgericht door de Karthuizer monniken en in 1263 wordt reeds op schrift gesteld hoe de wijnen gemaakt dienen te worden. Als eerste en belangrijkste punt. De wijn moet bestaan uit Garnacha! Carignan mag in kleine delen gebruikt worden. En in al deze eeuwen is dit nog nooit veranderd. Onder bezielende leiding van de gereputeerde wijnmaker Ricard Rofes blinkt Scala Dei (de trappen van god) nog altijd uit in elegantie en terroir expressie. De wijngaarden van Scala Dei zijn het hoogstgelegen in Priorat en bovendien zeer rijk aan het beroemde Licorella gesteente. Deze zwarte schistes zorgen voor verkoeling ipv verhitting. Indien goed benut zorgt deze unieke bodemsoort voor frisheid. Ricard Rofes werkt zonder chemische bestrijdingsmiddelen. Sinds 2020 zijn we de de importeur en we voelen ons trots dit om beroemde en kwalitatieve wijnhuis te mogen vertegenwoordigen

Spanje

Priorat

Priorat is een beroemd wijngebied gelegen in het noordoosten van Spanje, in de provincie Tarragona, Catalonië. Het staat bekend om zijn krachtige en complexe rode wijnen die wereldwijd worden geprezen. Priorat heeft een lange wijnbouwgeschiedenis die teruggaat tot de 12e eeuw, maar het kreeg pas in de afgelopen decennia internationale erkenning.

De wijngaarden van Priorat zijn gelegen op steile hellingen van leisteen, bekend als "licorella", die de wijnstokken dwingen diep te wortelen en zorgen voor unieke mineraliteit in de wijnen. Het klimaat is mediterraan, met warme dagen en koele nachten, wat bijdraagt aan de complexiteit van de wijnen.

De belangrijkste druivenrassen die in Priorat worden verbouwd zijn Garnacha en Cariñena, samen met kleinere hoeveelheden Cabernet Sauvignon, Merlot en Syrah. De wijnen van Priorat zijn vaak diep van kleur, vol van smaak en hebben intense aroma's van rijp fruit, kruiden en mineralen. Ze zijn vaak krachtig en tanninerijk, met een uitstekend bewaarpotentieel.

Priorat heeft een reputatie opgebouwd als een van de topwijngebieden van Spanje en trekt wijnliefhebbers van over de hele wereld aan. De wijnmakers van Priorat combineren traditionele methoden met moderne technieken om wijnen van wereldklasse te produceren. Een bezoek aan Priorat biedt de mogelijkheid om te genieten van prachtige landschappen, historische wijnhuizen te bezoeken en te proeven van enkele van de meest fascinerende en complexe wijnen die Spanje te bieden heeft.