Druif
Cortese
Land
Italië - Piemonte
Classificatie
DOC Colli Tortonesi Di Origine Controllata
Wijnhuis
Lees meer
Het verhaal
Lees meer
Vinificatie
Lees meer
Smaak profiel
fris, licht en droog
Inhoud
0.75
Alc %
12.5

Het verhaal

Bel Ninei is voor de lokale bevolking de manier om een blij kind aan te duiden.

Vinificatie

De druiven zijn medio september met de hand geplukt en hebben een tempratuur gecontroleerde vergisting op RVS gehad. Na de vergisting heeft de wijn een rijping van 3 maanden op de fijne lie (droesem) gehad.

Wijnhuis

Vignaioli del Tortonese. Deze wijncoöperatie is ontstaan in 1931 op initiatief van 38 kleine wijnboeren in de regio. Op deze manier konden ze het uitsterven van de oudste traditie van het Tortona gebied voorkomen, namelijk de kunst van het wijn maken. Het idee is ontstaan ​​uit de behoefte om de krachten te bundelen om zelfs kleine producenten in staat te stellen de markt adequaat het hoofd te bieden en ervan te profiteren. Op dit moment telt de coöperatie ongeveer 250 leden, die ongeveer 330 hectare wijngaarden bezitten, met een gemiddelde productie van 2.500.000 kg druiven, waarvan 90% met gecontroleerde oorsprongsbenaming. Het DOC wijngebied Tortonese bestaat uit 30 gemeenten. Ze hebben een ding gemeen: de geologische en klimatologische aanleg voor hoogwaardige wijnbouw.

Italië

Piemonte

Piemonte wordt door veel wijnkenners aangemerkt als het beste Italiaanse wijngebied en met een totaal van 42 DOC en 16 DOCG classificaties heeft de regio ook de beste papieren. De bergachtige regio in het noord-westen van Italië grenst aan de Alpen en is met een oppervlakte van ruim 25.000 km2 na Sicilië het grootste wijngebied van Italië. Piemonte staat bekend om de rode wijn van de Nebbiolo druif, maar de laatste jaren worden er met de Barbera druif ook zeer mooie kwaliteitswijnen gemaakt.


Naast de geweldige rode wijnen die er in de Piemonte te vinden zijn, mogen we de witte wijn niet vergeten. Van de lokale Cortese druif worden prachtige frisse gastronomische wijnen gemaakt. Ook de mousserende Asti Spumante verdient het genoemd te worden.


Voor de overwegend kleine wijnproducenten van de Piemonte staat er slechts een ding centraal; "het produceren van kwaliteit"