Barbaresco, Produttori Del Barbaresco

2020

Deze Barbaresco is het resultaat van de passie en liefde voor hun land van een vijftigtal leden die druiven van topkwaliteit leveren. Archetypische Barbaresco in klassieke stijl: aroma's van krachtig rood fruit als aardbei, kers en bes, viooltjes, rozen, kruiden en aardse tonen. Fijne en genuanceerde wijn, maar wel met lekker krachtige tannine. Nu al uitstekend te drinken, maar kan nog prima 10-15 jaar liggen. Het heldere en elegante karakter ontwikkelt zich in de fles en zal nog lang rijpen. 


42.50
Per stuk

Druif
Nebbiolo
Land
Italië - Piemonte
Classificatie
Barbaresco DOCG
Kenmerk
Vivino score 4.0 of hoger
Wijnhuis
Lees meer
Vinificatie
Lees meer
Serveer temperatuur
16-18
Smaak profiel
vol, krachtig, diep rood
Inhoud
0.75
Alc %
15

Vinificatie

Deze Barbaresco wordt uitsluitend gemaakt van Nebbiolo-druiven afkomstig van verschillende wijngaarden in het Barbaresco-gebied. De rijen, gelegen op een gemiddelde hoogte van 250 meter boven zeeniveau, zijn geplant op kleiachtige, kalkrijke bodems die gekenmerkt worden door de aanwezigheid van zandaders. Na de oogst worden de trossen in roestvrijstalen tanks geperst voor alcoholische gisting, gecombineerd met een maceratie op de schil gedurende ongeveer 28 dagen. Nadat de malolactische gisting is voltooid, rijpt de massa 20 maanden in grote eikenhouten vaten van 50 hectoliter. 

Wijnhuis

Deze samenwerking van 56 wijnboeren behoort volgens veel wijnliefhebbers tot de beste coöperaties ter wereld. Geprezen om een zeer hoge en constante kwaliteit, en dat voor relatief zeer schappelijke prijzen.

Eerst opgericht aan het einde van de 19e eeuw, en (na een door de fascisten afgedwongen sluiting) heropgericht in 1958. Inmiddels beschikken ze over ruim 100 hectare aan wijngaarden op prachtige posities, vooral in de directe omgeving van het dorp Barbaresco.
Ze hebben een ingenieus systeem om al hun leden te motiveren vol voor kwaliteit te gaan. De leden mogen bv niet hun beste fruit houden om een eigen wijn te maken, alles gaat naar de coöperatie. En als er hoge kwaliteit wordt ingeleverd, krijgt de betreffende boer een factor op de kiloprijs. Kwaliteit voor kwantiteit dus.

Uiteraard maken ze een regionale Langhe Nebbiolo, en een Barbaresco DOCG. In goede jaren echter maakt de coöperatie ook negen verschillende Barbaresco Riserva’s (aparte bottelingen van één specifieke wijngaard). Allemaal van wijngaarden in de directe omgeving van het dorp Barbaresco, terwijl Barbaresco DOCG als wijngebied nog een stuk groter is en ook andere dorpen omvat.

Buiten de Bourgogne is dit naar ons weten zeer zeldzaam: negen ‘single-vineyard’ -expressies van één druivensoort, één producent en één oogstjaar…

Italië

Piemonte

Piemonte wordt door veel wijnkenners aangemerkt als het beste Italiaanse wijngebied en met een totaal van 42 DOC en 16 DOCG classificaties heeft de regio ook de beste papieren. De bergachtige regio in het noord-westen van Italië grenst aan de Alpen en is met een oppervlakte van ruim 25.000 km2 na Sicilië het grootste wijngebied van Italië. Piemonte staat bekend om de rode wijn van de Nebbiolo druif, maar de laatste jaren worden er met de Barbera druif ook zeer mooie kwaliteitswijnen gemaakt.


Naast de geweldige rode wijnen die er in de Piemonte te vinden zijn, mogen we de witte wijn niet vergeten. Van de lokale Cortese druif worden prachtige frisse gastronomische wijnen gemaakt. Ook de mousserende Asti Spumante verdient het genoemd te worden.


Voor de overwegend kleine wijnproducenten van de Piemonte staat er slechts een ding centraal; "het produceren van kwaliteit"