Terug naar blog

Weet jij wanneer je een wijn moet decanteren of karafferen?

Geschreven door Danny H in categorie Meer leren over wijn op Sep 15, 2021

Weet jij wanneer je een wijn moet decanteren of karafferen?

Decanteren en karafferen. Termen die door wijnliefhebbers nogal eens worden gebruikt. Maar wat is decanteren en karafferen eigenlijk? In beide gevallen schenk je de wijn over in een karaf. Maar wat is dan het verschil? Wij proberen het uit te leggen.


Karafferen van wijn?

Het doel bij karafferen is om de wijn zuurstof te geven. Meestal doe je dit bij jonge wijnen die nog niet helemaal op dronk zijn. Door de zuurstof wordt de wijn beter drinkbaar. Jonge wijnen die eigenlijk nog jaren kunnen rijpen, hebben nog wat stroeve tannines als je ze “jong” drinkt. Als je deze wijn karaffeert, komt er dus lucht bij en daardoor worden de tannines wat zachter. Karafferen gebeurt vaak bij rode wijnen, maar dit kan ook nodig zijn bij een witte wijn. Bij eenvoudige wijnen zonder potentie om te bewaren en zich te ontwikkelen, heeft karafferen niet zoveel nut. Ze worden er niet beter, maar ook niet slechter van. Karafferen kan je doen door middel van de kurk van de fles te halen en over te schenken in een karaf. Hoe meer contact is zuurstof, hoe beter het is. Een karaf met een lange hals en een brede, platte buik leent zich hiervoor het beste. Mocht je geen karaf hebben om je wijn mee te karafferen, wals dan met de wijn in je glas, zodat de wijn in je glas extra lucht krijgt.

Decanteren van wijn?

Het doel van decanteren is om je wijn te scheiden van het depot (bezinksel) in de fles. Meestal doe je dit bij oudere, gerijpte rode wijnen van hoge kwaliteit. De drab is volkomen onschuldig, maar je wilt het liever niet in je glas.

Hoe decanteer je een fles wijn?

Zet je fles rechtop, zodat het bezinksel naar beneden kan zakken. Schenk voorzichtig de wijn in de karaf en let goed op dat je het bezinksel niet mee schenkt. Schenk dus rustig en voorzichtig. Het beste is om een karaf te gebruiken met een lange, slanke vorm. Bij oudere wijnen kan het contact met lucht namelijk ook nadelige gevolgen hebben. Het contact met zuurstof kan ten koste gaan van de aroma’s en de tannines kunnen afnemen. Dit komt de smaak van de wijn niet ten goede.