Terug naar blog

Maak kennis met het bijzondere wijnhuis Weingut Heinrich

Geschreven door Danny van H in categorie De verhalen achter onze wijnen op Feb 22, 2021

Maak kennis met het bijzondere wijnhuis Weingut Heinrich

Wij zijn trots en blij om de enige Nederlandse importeur van Weingut Heinrich te zijn. De twee broers Tobias en Björn Heinrich zien het wijn maken niet als industrieel proces maar als vakmanschap, wat zij met trots en passie uitvoeren. Het bedrijf is sinds 1545 van generatie op generatie doorgegeven en kwam in 2017 in handen van de broers. De kennis van lokale druivenrassen, van de bodem en het microklimaat is een belangrijke pijler in hun filosofie. Ze werken dus niet met bekende internationaal aangeplante druifsoorten maar juist met de lokale sterren. De focus ligt op de Pinot Blanc, Riesling, Pinot Noir (Spätburgunder)en de Trollinger.

Het oogsten van de druiven vindt vroeg in het seizoen plaats zodat de druiven de natuurlijke frisheid en zuurgraad behouden. Door het handmatig oogsten vindt de kwaliteitselectie al plaats in de wijngaard wat de kwaliteit van de wijnen goed doet. In totaal heeft het wijnhuis 14 HA aan wijngaarden en produceert slechts 90.000 flessen per jaar. Dat klinkt al snel veel maar wanneer je het afzet tegen de jaar productie van 31 miljoen flessen Moët & Chandon champagne mag je dit, vanwege deze oplage en kwaliteit, oprecht unieke wijnen noemen.

Biologisch en veganistische wijnen

Respect voor de natuur is een ander belangrijk speerpunt voor de broers. Door in harmonie met de natuur te werken investeren ze in de kwaliteit van de wijn en het milieu. Het gebruik van kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen zijn ondenkbaar. Alleen compost van voornamelijk eigen productie wordt ingezet.

Daarnaast worden er bij de klaring van de wijn geen dierlijke klaringsmiddelen gebruikt. Zelfs gebruik van klaringsmiddel op basis van eiwitten wordt niet gebruikt. Hierdoor zijn alle wijnen van Weingut Heinrich niet alleen biologisch maar ook nog veganistisch.

Onze favoriet

Met de lente en de zomer voor de deur kunnen we het niet laten om onze favoriet van Weingut Heinrich wat extra aandacht te geven. De Secco Weisser Sommer is dé fantastische wijn voor in de zon. Heerlijk fris, fruitig en ongecompliceerd met een lichte bubbel. De fruitige afdronk blijft lang en aangenaam hangen. Een echte aanrader!

Producten genoemd in de blog