Cantina di Tortona - Moro Barbera

2019

Mooie 100% Barbera uit de Piemonte. Dankzij het microklimaat van de DOC Colli Tortonesi is deze Cantina Moro vol en krachtig met aroma's van kersen, bramen en pruimen. Dankzij de zijdezachte tannine is deze wijn mooi in balans.
Met slechts 4.500 wijnstokken per hectare krijgen de druiven alle ruimte om alle voedingsstoffen en mineralen op zich te nemen wat direct ten goede komt van de kwaliteit van de druiven en dus ook de wijn.

7.40
Per stuk

Druif
Barbera
Land
Italië - Piemonte
Wijnhuis
Lees meer
Het verhaal
Lees meer
Vinificatie
Lees meer
Smaak profiel
vol, soepel, rond rood
Inhoud
0.75
Alc %
13.5

Het verhaal

De toren op het etiket is een is die van de kasteelruïnes van Tortona en de toren domineerd de stad Tortona.

Er zijn in deze omgeving maar weinig gebouwen die meer dan 2000 jaar oud zijn en gebouwd zijn door de "Liguri", de inheemse bewoners die de toren bouwde voor de Romeinse overheersing.

Het fort werd in 1801 door Napoleon verwoest.

Vinificatie

Temperatuur gecontroleerde fermentatie.

Wijnhuis

Vignaioli del Tortonese. Deze wijncoöperatie is ontstaan in 1931 op initiatief van 38 kleine wijnboeren in de regio. Op deze manier konden ze het uitsterven van de oudste traditie van het Tortona gebied voorkomen, namelijk de kunst van het wijn maken. Het idee is ontstaan ​​uit de behoefte om de krachten te bundelen om zelfs kleine producenten in staat te stellen de markt adequaat het hoofd te bieden en ervan te profiteren. Op dit moment telt de coöperatie ongeveer 250 leden, die ongeveer 330 hectare wijngaarden bezitten, met een gemiddelde productie van 2.500.000 kg druiven, waarvan 90% met gecontroleerde oorsprongsbenaming. Het DOC wijngebied Tortonese bestaat uit 30 gemeenten. Ze hebben een ding gemeen: de geologische en klimatologische aanleg voor hoogwaardige wijnbouw.

Italië

Piemonte

Piemonte wordt door veel wijnkenners aangemerkt als het beste Italiaanse wijngebied en met een totaal van 42 DOC en 16 DOCG classificaties heeft de regio ook de beste papieren. De bergachtige regio in het noord-westen van Italië grenst aan de Alpen en is met een oppervlakte van ruim 25.000 km2 na Sicilië het grootste wijngebied van Italië. Piemonte staat bekend om de rode wijn van de Nebbiolo druif, maar de laatste jaren worden er met de Barbera druif ook zeer mooie kwaliteitswijnen gemaakt.


Naast de geweldige rode wijnen die er in de Piemonte te vinden zijn, mogen we de witte wijn niet vergeten. Van de lokale Cortese druif worden prachtige frisse gastronomische wijnen gemaakt. Ook de mousserende Asti Spumante verdient het genoemd te worden.


Voor de overwegend kleine wijnproducenten van de Piemonte staat er slechts een ding centraal; "het produceren van kwaliteit"