Druif
Barbera
Land
Italië - Piemonte
Classificatie
DOC Colli Tortonesi Denominazione di Origine Controllata
Kenmerk
Vivino score 4.0 of hoger
Wijnhuis
Lees meer
Het verhaal
Lees meer
Vinificatie
Lees meer
Smaak profiel
vol, krachtig, diep rood
Inhoud
0.75
Alc %
14

Het verhaal

Het houtskoolportret op het etiket is afkomstig van het meesterwerk "Quatro Stato" wat door Giuseppe Pellizza da Volpedo in 1880 is gemaakt. Het kunstwerk is een schildering van een demonstratie tegen de verhoging van de boordprijs. De boer vertegenwoordigd voor het wijnhuis hun cultureel en sociaal erfgoed.

Vinificatie

10 daagse temperatuur gecontroleerde fermentatie met 3 delestage cycli , daarna een houtrijping van 12 maanden op de fijne lie (droesem) met regelmatige resuspensie .

Delestage is handeling welke wordt toegepast om rode wijn meer kleur en smaak te geven. Tijdens de vergisting wordt de wijn overgepompt naar een ander andere tank. De hoed (pulp) zakt naar de bodem. Vervolgens wordt de wijn weer teruggepompt in de tank waar de hoed niet meer op de wijn maar onder de wijn komt te liggen. Dit proces kan meerdere malen herhaald worden.

Wijnhuis

Vignaioli del Tortonese. Deze wijncoöperatie is ontstaan in 1931 op initiatief van 38 kleine wijnboeren in de regio. Op deze manier konden ze het uitsterven van de oudste traditie van het Tortona gebied voorkomen, namelijk de kunst van het wijn maken. Het idee is ontstaan ​​uit de behoefte om de krachten te bundelen om zelfs kleine producenten in staat te stellen de markt adequaat het hoofd te bieden en ervan te profiteren. Op dit moment telt de coöperatie ongeveer 250 leden, die ongeveer 330 hectare wijngaarden bezitten, met een gemiddelde productie van 2.500.000 kg druiven, waarvan 90% met gecontroleerde oorsprongsbenaming. Het DOC wijngebied Tortonese bestaat uit 30 gemeenten. Ze hebben een ding gemeen: de geologische en klimatologische aanleg voor hoogwaardige wijnbouw.

Italië

Piemonte

Piemonte wordt door veel wijnkenners aangemerkt als het beste Italiaanse wijngebied en met een totaal van 42 DOC en 16 DOCG classificaties heeft de regio ook de beste papieren. De bergachtige regio in het noord-westen van Italië grenst aan de Alpen en is met een oppervlakte van ruim 25.000 km2 na Sicilië het grootste wijngebied van Italië. Piemonte staat bekend om de rode wijn van de Nebbiolo druif, maar de laatste jaren worden er met de Barbera druif ook zeer mooie kwaliteitswijnen gemaakt.


Naast de geweldige rode wijnen die er in de Piemonte te vinden zijn, mogen we de witte wijn niet vergeten. Van de lokale Cortese druif worden prachtige frisse gastronomische wijnen gemaakt. Ook de mousserende Asti Spumante verdient het genoemd te worden.


Voor de overwegend kleine wijnproducenten van de Piemonte staat er slechts een ding centraal; "het produceren van kwaliteit"